Toen ik op 27 april schreef “Supermaan trendbreuk of meisneeuw zoals in 2019 en 2013?” had ik geen idee dat er ook echt sneeuw zou komen deze maand. Zo weinig had ik het door dat ik het miste toen het kwam en viel. En dus bij deze een artikel over “sneeuw van gisteren”!

Zo schreef ik het toen op. En daarna kwamen de headlines over het mogelijke terrasjesweer waarvan alleen morgen zondag 9 mei nog over is op de huidige kaarten.

https://twitter.com/AmandaOwen8/status/1391128760943104001

Dit is de video bij de titelfoto. Een lieftallige schaapherderster (vermoedelijk is schaapherdster beter, maar dan nog liever het mooie “shepherdess”, samen met de mannelijke vorm vermoedelijk de enige woorden in de Engelse taal waarin de “ph” geen “f” is) uit Yorkshire verbaast zich over de sneeuw in mei in 2021.

Mooi moment om de grootste flater uit de klimaathoax nog maar eens aan te halen. Wetenschapper David Viner stelt op 20 maart 2000 in The Guardian: “Kinderen zullen gewoon niet meer weten wat sneeuw is”. The Guardian heeft het artikel 15 jaar laten staan maar uiteindelijk toch maar gezuiverd. Hier een pdf ervan.

Maar wat is eigenlijk “sneeuw van gisteren”? Het is een Duitse uitdrukking die aangeeft dat iets niet meer actueel is. Wij zeggen: “oude koeien uit de sloot halen”. Een Duitser zal nooit zeggen: “Alte Kühe etc”. En een Nederlander nooit: “sneeuw van gisteren”. Of toch wel? In 2012 stond het toch maar mooi in het AD. Maar in het Engels bestaat de uitdrukking niet dus dat kan die Hodgson nooit gezegd hebben. Waar had die AD redacteur het dan van?

Google weet raad: hij pende het over van sport.de en vergat de sneeuw in te ruilen tegen de oude koeien. Nu ja: google morgen maar eens op “sneeuw van gisteren” en je zult zien dat deze website het AD fluitend voorbij gaat in de zoekresultaten. Dus we houden hem erin! Wintersportweerman: uw platform voor virtuose taalvernieuwing. En nu doe ik snel een Houdini uit deze gedachtenkronkels. Terug naar het weer …. van gisteren.

Ja het stond gewoon op de weerkaarten. Sneeuw in onze contreien. En het gebeurde dus ook binnen de landsgrenzen. Snel de plaatjes!

 

Nice allemaal.

In Duitsland ook sneeuw in Berlijn.

https://twitter.com/WeatherNation/status/1391135820468297729

Ondertussen in Amerika ….

Met vanuit New York het beroerde bericht dat sneeuwvrij – ons equivalent van ijsvrij – alvast is  afgeschaft, voor volgende winter neem ik aan, omdat kinderen sinds covid nu ook makkelijk thuis aan een stoel vastgebonden kunnen worden na het nemen van hun Ritalin les kunnen volgen.

Sommigen zijn even wat stiller…. maar we zijn gul vandaag:

https://twitter.com/GerritHiemstra/status/1390639194419105792

Gerrit (die me op mijn privé Twitter account net heeft geblokkeerd) mag de warmte van morgen zondag aankondigen vanavond.

De kersverse pluim van het Europese model is ontstellend. Een te weinig gebruikt woord in de Nederlandse taal.

Ja is gewoon echt. Maar “schrikwekkend”? Dat moet toch “afschrikwekkend” zijn? Nou nog een paar synoniemen voor deze pluim: onthutsend, afgrijselijk, hórribel (zoals mijn Franse vriendin “het Engelse horrible” uitspreekt), iets met hartverzakking of gewoon anti-pluim.

De gemiddelde mei-temperatuur in De Bilt is in ons huidige klimaat 13,4 graden. Overdag is het gemiddeld 18,3 graden en in de nacht 7,9 graden. Op gemiddeld tien dagen stijgt de temperatuur naar 20 graden of meer en op vier dagen daarvan wordt het 25 graden of meer. De kans op een tropische dag is net zo groot als op een nacht met lichte vorst. In beide gevallen komt het gemiddeld 0,2 keer voor.

We hebben recht op het bovenstaande weer (bron: Weeronline). Een constant klimaat is tegenwoordig tenslotte een fundamenteel mensenrecht waarvoor je zelfs met liefde 2 euro voor een liter benzine neertelt. Mmmm wat zei Gerritje ook al weer: overgang naar gemiddeld meiweer.

Wat zegt LT, de weerman van dienst in De Bilt vanmiddag? Hij had nog niet deze pluim… nou vergeet die minima boven normaal. In het holst van de nacht komt straks de correctie op basis van deze nieuwere pluim. Aanhoudend f…… koud.

PS Alweer de categorie “crazy shit” van stal moeten halen.

Steun ook onafhankelijke weerjournalistiek met een glimlach. Die journalistiek dus… met die glimlach. Maar doneren met een glimlach mag natuurlijk ook. Het schijnt trouwens biologisch-fysiologisch onmogelijk te zijn niet te glimlachen als iemand naar je glimlacht. Probeer het eens.

PS Nog net voor middernacht gepubliceerd en dus geen sneeuw van eergisteren!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Bianca · 9 mei 2021 op 08:09

Wanneer wordt het zeewater nou warmer? Zeker ook nooit meer. Ik zou wel een rondje op het kiteboard willen zonder me te verkleden als neopreen zombi 🙂 En…Hajo waar zijn al die kneiter harde stormen die ze ons beloven op de kielzog van de opwarming? Ik had als braaf klimaatprepper speciaal een 5m kite gekocht…. Niets van dit alles! Misschien toch maar over op een elektrisch kiteboard. Of snowkiten… ook heel mooi. Het blijkt dus nog in mei te kunnen.

Barend · 9 mei 2021 op 08:55

Vandaag staat het er weer bij KNMI: minima boven normaal. Slaat helemaal nergens op als je hun eigen pluim bekijkt.

Tjeerd · 10 mei 2021 op 11:16

Ik ben Tjeerd en ik ben een beetje een rare snuiter!

Gesloten voor reacties.