skitour-gr_01

Het is een enorme trend in de Alpenlanden om zonder skipas over de piste omhoog te lopen met vellen onder je ski’s en dan na een bak koffie met Apfelstrudel boven in het skigebied ook via de piste weer af te dalen. Niks offpiste en powder chasing. Gewoon crossfit op ski’s! Wat zijn in dit licht de 10 beste redenen om nooit meer een skipas te kopen… gaan we:

  1. Een skipas kopen is alsof je betaalt voor een roltrap. Je betaalt en je krijgt minder. Minder fitness namelijk. Wel meer kilometers piste natuurlijk maar is dat echt een voordeel?
  2. 10x minder kilometers piste op een dag voelt duizend intenser als je zelf omhoog gelopen bent… Je bent dan echt “bevredigd” …
  3. Skiën zonder skipas is veelgoedkoper dan skiën met skipas. Namelijk helemaal gratis…
  4. Met het geld dat je overhoudt kun je elk jaar fors investeren in mooie spulletjes die toch wel een jaar of 5 meegaan: toerski’s met vellen, toerschoenen, allerlei lagen kleding, petjes, sjaaltjes super mooi spul allemaal…
  5. Je komt in kilo’s schoon aan de haak gegarandeerd lichter thuis dan dat je heen bent gereisd…
  6. Als je thuis aan fitness doet kom je in alle opzichten sterker en sneller weer thuis. Doe je thuis nog niet aan fitness kom je misschien op een idee…
  7. Je bent (voorlopig nog) geen kuddedier als je toert op de piste. De groep die het doet groeit snel, maar het zijn er toch nog zo weinig dat je zeker een praatje maakt als je een collega tegenkomt…
  8. Skitoeren op de piste is 100% (nu ja 99,9999%) lawineveilig. je kunt het daardoor ook veilig alleen doen als je in je groep geen mede-uitslovers hebt. Ook als het flink gesneeuwd heeft hoef je geen spoor te trekken: pistenbully’s leggen ook voor jou een perfect tapijt neer.
  9. Koffie staat boven klaar…
  10. Je kunt makkelijk afspreken met je groepsgenoten die het bij klassiek skiën met skipas houden… en bent dan natuurlijk de bikkel waar iedereen tegen op kijkt (zelfs als je qua techniek niet de beste bent).

pistentouren-regels

Er zit helaas één addertje onder het gras! Je mag NIET gebruik maken van de door de liftmaatschappij ingerichte parkeerplaatsen. En daarmee is het natuurlijk duidelijk dat er spoedig ook een artikel komt met…. de 10 redenen om gewoon een skipas te blijven kopen.

PS Wie zou geïnteresseerd zijn in een informatieve website zonderskipas.nl?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.