Wat in hemelsnaam is deze man aan het doen? Blijkbaar op een originele manier de tiende verjaardag van de Vanoise Express aan het vieren, de grootste skilift ter wereld.

paradiski-piste-map

Het moet ongeveer achttien jaar geleden zijn dat ik als tiener in Les Arcs ging skiën. Toen al een heerlijk gebied. Althans zo herinner ik me het toch. Iemand anders ervaring met dit gebied? In december 2003 werd het gebied verbonden met het naburige La Plagne (een van de weinige Franse gebieden waar ik nog niet geweest ben), door de Vanoise Express. Een dubbeldek kabelbaan zowaar. Zo werd Paradiski met 425km pistes in een klap een van de grootste verbonden skigebieden van de Alpen. Nu ja, we weten ondertussen wat die totale afstanden willen zeggen hé. En om die tiende verjaardag te vieren (Paradiski Gravity) vond men twee highliners bereid om over een touw op een hoogte van 380 meter boven de grond van de ene naar de andere cabine te balanceren. Zie hierrr wat Marco er op 22 november al over schreef.

Zie hier het filmpje van de waanzinnige overtocht.

En nu we toch met filmpjes bezig zijn. Hier de live-update van onze vaste wintersportweerman-reporter ter plaatse Eric. Applaus! Eigenlijk best wel handig zo. Dat bespaart ons een hoop werk. Maar Eric vat het precies goed samen. Pistecondities zijn goed. Maar blijf wel op de pistes. Want wat je er naast aantreft? Harde korstige sneeuw waarschijnlijk met keien al of niet zichtbaar aanwezig. De vraag van Hajo is dus beantwoord. De kunstsneeuwinstallaties hebben de warme fase goed doorstaan. 8 op 10? Misschien zelfs meer. Laat je dus helemaal niet bang maken als je binnen enkele dagen op wintersport vertrekt. De omstandigheden op de pistes zijn goed. Dus als er de komende dagen tijdens de aangekondigde sneeuwval weinig sneeuw gaat vallen in jouw skigebied, zal je nog zeker de latten onder kunnen binden. We nemen het zoals het komt. Valt er veel? Des te beter. Wordt het minder? Dan is het ook zo.

rsum_13122412_13121612

Spannend voor mijn BV is het in ieder geval wel. Ik had tegen ten laatste 24 december in elk Alpijns skigebied minstens 10 cm sneeuw boven de 1000 meter verwacht, dus ook de oostkant van de Alpen. En minstens 25 cm boven de 1500 meter in de Franse gebieden. Hier de verwachte neerslaghoeveelheid volgens GFS12 tot en met kerstavond. Komt het nog goed met die BV? Het wordt spannend, maar het kan nog steeds. Het koufront klapt donderdagmiddag tegen de Franse Alpen aan waar het een hele dag blijft sneeuwen, en zakt helemaal naar het zuiden. Boven de Middellandse Zee activeert het wat. Isola 2000 gaat dus naar alle waarschijnlijkheid met de hoofdprijs lopen.

GFS 0.5 sneeuw vrijdagavond

En Oostenrijk? GFS zat er gisterenavond beter op dan EC. Vanaf morgen komen we in het bereik van de hoge resolutiemodellen. Dan kunnen we meer over de details gaan spreken. In afwachting daarvan toont deze kaart de GFS0,5°, zeg maar de HD-variant van GFS. Vrijdagavond wordt in Oostenrijk de meeste sneeuw verwacht wanneer de restanten van het uitgeknepen koufront verder naar het oosten schuift. Toch zo rond de 5cm. Meer boven de 1000 meter, dus misschien haal ik mijn BV zo toch nog. En ach, zoals al zo dikwijls op deze site gezegd, elk beetje extra is mooi meegenomen. De tweede sneeuwfase op zondag lijkt volgens de avondruns een beetje een tegenvaller te worden in heel de Alpen door te hoge luchtdruk. Enkel de noordkant van de Alpen gaat er wat van meepikken.

ECM1-216

Afsluitend nog even naar Kerst in de Lage Landen kijken. Zowel EC als GFS berekenen behoorlijk wat wind op kerstdag. Nog even afwachten wat dat wordt. Binnen het GFS-ensemble is de oper sowieso het slechtste lid  met veel wind en regen. Grijze Kerst dit jaar dus.

windensemble Brussel

Is er dan geen hoop op winterweer in de Lage Landen? Wel zolang de wind uit het zuidwesten blijft waaien, zit winterweer er niet in. En het windrichtingensemble van GFS12 biedt ons voorlopig maar weinig uitzicht op beterschap. Wel gaan de temperaturen een stap terug zetten doordat de NOM’s (want dat zijn ze toch uiteindelijk) een steeds zuidelijkere koers gaan varen. 
Zo, dat was het voor nu. Morgenvroeg is Hajo weer op post.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

46 reacties

Gesloten voor reacties.