Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

10 jaar Vanoise Express, en wat wordt mijn BV spannend

check ook eens

46 Reacties

 1. Corne schreef:

  Wij komen al een jaar of 5 in het skigebied van La Plagne en vinden het een fantastisch gebied. (zelf ski ik al 25 jaar) Er is voor zowel beginners al gevorderden veel te vinden.
  Wij zaten laatste jaren in plagne bellecote, ieder jaar zijn we 1 dag na les arc geweest, maar vanuit bellecote ben je wel bijna 2 uur onderweg voordat je in arc centre bent (en dan ook weer 2 uur terug)

  Het gebied van la plagne vindt ik mooier omdat de pistes daar overal meer verspreid liggen en je veel verschillende pistes hebt. Mooie afdalingen tussen de bomen en mooie stijle afdalingen met grote bochten. In les arc liggen alle pistes meer naast elkaar. Ook voor offpiste is er vrij veel te vinden, vooral als je de grote cabine vanuit plagne centre pakt en dan de berg over gaat, maar dan moet er natuurlijk wel voldoende sneeuw liggen (zoals afgelopen 2 jaar).
  Die nieuwe cabine naar les artc is trouwens wel erg groot, leuk om een keer in te zitten.
  Dit jaar gaan we met oud/nieuw naar le corbier. Het gebied van la plagne werd net iets te duur nu we door kinderen verplicht in de schoolvakanties moeten gaan. Iemand daar ervaringen mee en hoe het er nu is?

 2. Leo schreef:

  Ik maak even een zijsprongetje. H/T Elfstedentocht 2014 (op facebook). Vandaag 80 jaar geleden:

  Hoe was het weer?

  Weerstation Leeuwarden bestond toen nog niet dus ik pak Eelde: temperatuur net onder het vriespunt, zwak noordoostelijk windje, prima zonnetje erbij. Vandaar ook de recordtijd van 9h05! Het geweld zat natuurlijk in de dagen ervoor. Hoewel? Valt wel mee! In een aanloop van twee weken slechts 2x strenge vorst en 7x matig, verder zelfs licht. Maar ja, 173 deelnemers en waarschijnlijk niet veel meer publiek. Dan is het wat makkelijker te organiseren dan tegenwoordig..

 3. Toine schreef:

  Net terug uit Hochoetz. Prachtig gehad daar. Niet heel veel sneeuw en wat ijzig, maar heel goed te doen daar!

 4. Sjors van Hoogdalem schreef:

  Corbier zelf is niet veel bijzonders ( veel appartementen voor studenten ; veel lawaai s’avonds / s’nachts ) Maar het skigebied is echt fantastisch ; groot en zeer divers , gezellige goedkope lunchplekken , prachtig landschap , berggeiten op de piste ( uitkijken dus ) Meestal veel zon en veel goedkoper dan de andere bekende skioorden. Kortom , een echte aanrader. Veel plezier !!

 5. Snowman schreef:

  Ik ben benieuwd naar UKMO morgen..

 6. Leo schreef:

  Mooi bericht Frederic, spannend!
  Bizarre kaart kwam ik nog tegen in de ECMWF hoofdrun voor 1e kerstdag. Veel wind en regen bij + 12 graden in NL, midden Engeland vorst en sneeuw.

  Op dat moment (helemaal) niet gunstig voor de LL en de Alpen, maar de gigantische hoeveelheid kou die vanaf het poolgebied uitzakt lijkt dan oostwaarts te trekken. Veel onzekerheid naar mijn idee door de mega-depressie-activiteit. Wie weet!

 7. Frederic schreef:

  Ik vond de EC-kaart voor tweede Kerstdag heel bijzonder @Leo. Heb nog getwijfeld of ik hem in het bericht zou plaatsen. Dan maar in de reacties. Opvallend hoe ver de koude WC Rusland intrekt, en er eigenlijk geen nieuw NOM boven de oceaan klaar ligt. Bijzonder, want ik kan me niet herinneren wanneer ik zo’n kaart ooit nog heb gezien.

  • Leo schreef:

   Sowieso erg complex rond die tijd volgens mij Frederic. Het is floep-floep-floep op de kaarten met de ene na de andere zeer diepe depressie. Waarschijnlijk heeft het model er moeite mee? En dus (nog) maar niet te veel waarde aan hechten?

  • Keida schreef:

   Ik verwacht elke keer dat er wel een Hoog vanuit de poolregio dat gat opvult, maar het gebeurt maar niet…
   De vorige run gaf bijna oceaanblokkade, maar dit is weer net niets, en veel te ver weg.
   Maar opnieuw meer hogedruk in de run op de polen… Nu van de nare hogedruk rond de azoren af.

 8. Leo schreef:

  Controlerun pikt mijn vorige reactie op.. Het is natte sneeuw, maar toch 😉
  NB ik tel inclusief de controlerun 5 lijntjes dus laten we zeggen niet meer dan 10% kans! En voor sneeuw zo ver vooruit: per definitie meteofictie he!

 9. Frederic schreef:

  Ook een bijzonder smalle EC temppluim voor 27 dec. Bijzonder voor die lange termijn.

  • Erwin schreef:

   @ idd hier zie je 1 duidelijke tube, veel berekeningen komen op die dag met dezelfde oplossingsrichting (qua temperatuur). Op die termijn is zo’n smalle bandbreedt idd opvallend

   • Leo schreef:

    Toch op zich niet heel verwonderlijk. Al dagenlang biedt het ensemble in die periode voor -laten we zeggen- minimaal 98% een aan de grond zuid(west) component, e.e.a. in stand gehouden door de zo fout ( 😉 ) gepositioneerde blokkade.
    Dit is de windroos van gisteravond:

 10. denise schreef:

  Leuke bericht. Volgens mij had een andere weerman het hier ook al over gehad toch? Maar leuk dat je erop terugkomt dat het ook daadwerkelijk gebeurd is met die koorddansers. Hoop dat je bv uitkomt, want 25cm kan ieder gebied wel goed gebruiken

  • Frederic schreef:

   Thx @Denise. Daar had ik helemaal niet meer aan gedacht. Heb het even opgezocht. Het was op 22 november. Heb net een link naar het artikel in het bericht gezet. 😉

 11. Erwin schreef:

  Kijkend naar EC run zal bij de huidige koers van de depressie midden en noord-Franktijk toch wel echt een storm krijgen.
  LL krijgen dan wel forse wind maar geen storm… Een verschuiving van 100-200km zal bij ons tot een echte kersstorm leiden…
  We gaan het zien…

  Pluim en kaarten zijn nog steeds niet best maar er komt in ieder geval wat beweging op de kaarten. Ben het ook met Frederic eens, ik vind de setting (kaart) van 26 dec ook een aparte…

 12. Erwin schreef:

  Ik zit voor periode 27 december – 1 januari nog steeds te kijken naar een leuk gebiedje in Frankrijk of Oostenrijk.

  Mag een klein gebied zijn maar ik wil niet meer dan max 7 uur rijden.. Iemand nog een goed idee?

  • Frederic schreef:

   Frankrijk wordt sowieso een probleem als je maar 7 uur wil rijden @erwin. Dan schieten alleen de Vogezen over.

   • Erwin schreef:

    @ Frederic,

    ik heb idd zit te kijken naar Vogezen en Jura maar Jura red je idd in zeven uur nauwelijks… Wordt dan toch mogelijk Oostenrijk (lermoos en omgeving) of echte uiterste westen (Voralberg)
    Als er nog iemand een betere tip heeft hoor ik het graag. Normaal rijd ik altijd verder maar voor een dag of vier met de kleine man erbij heb ik daar niet zoveel zin in.

   • Eric schreef:

    Ik hou het dan zeker op SKiwelt. Rij zelf ook altijd een uurtje of 7 hier heen…maar dan moet je wel je gaspedaal intrappen…..en dat kan in duitsland.

  • Roland Zwammerdam schreef:

   Arlberg

   • Zeker ? Citaat vanop Alpinforum: “Die Vorweihnachtszeit im Jahr 2013 ist nicht gerade durch Schneereichtum gesegnet und so langsam mache ich mir Sorgen, dass es mit meiner Anwesenheit am Arlberg zu tun haben könnte – denn exakt vor 3 Jahren war es fast genauso, nur noch etwas schlimmer. Zum Glück habe ich noch eine andere Theorie am Laufen – die besagt nämlich, dass es sowieso alle 3 Jahre einen schlechten Winter gibt. Trifft es heuer zu, würde sie auf 9 Jahre schon mal stimmen…naja, hoffen wir das beste, dass weder Theorie 1 noch 2 zutreffen!
    ” Zegt voldoende denk ik, toch ? 😉

  • Niek schreef:

   Feldberg in het Zwarte Woud is misschien ook een optie, makkelijk in 7 uur te rijden, 750 Km vanuit mijn regio (Zoetermeer)

 13. Erwin schreef:

  Heeft er nog iemand interesse in de kaarten van de gfs 18uur run mbt de alpenlanden? Zo ja dan zal ik zo de laatste verwachtingen mbt alpenlanden zo nog ff uiteenzetten,

 14. Frederic schreef:

  Shoot @Erwin! 🙂

 15. piet schreef:

  @Erwin, Ja hoor, met name gericht op val gardena 🙂

 16. Frederic schreef:

  Kan iemand me trouwens uitleggen waarom de temperatuur op 15 tot 20 km hoogte boven de gematigde en polaire breedtegraden hoger zijn dan die boven de tropen op die hoogte? Heeft de QBO hier iets mee te maken? Ik kan maar niet bedenken wat de reden hiervoor is.
  Boven de Noordpool is het op die hoogte momenteel dan weer wel kouder, maar boven de Zuidpool dan weer net niet. Nu ja, dat laatste lijkt me nog eerder logisch.

 17. Erwin schreef:

  @frederic, ik denk dat Hajo hier meer duidelijkheid over kan geven…

 18. Arjan schreef:

  @erwin oberstdorf , kleinwalsertal

 19. Keida schreef:

  Pubrun is onderweg!
  Zelfde neerslagpiek in de Alpen
  Groenlandhoogje rond 24 december..

 20. Erwin schreef:

  Zoals Keida terecht schreef zie ik ook geen hele grote grote verschillen met de gfs 12 uur,

  Grensgebied Zwiterserland/ Franrijk en Franse Alpen gaan verreweg de meerste sneeuw krijgen tot aan de eerste kerstdag, daar is plaatselijk 30-50 cm mogelijk. In Zwitserland wordt het al een stuk minder en in Oostenrijk valt in het Westen nog wat maar naar het Oosten wordt het steeds minder.

  Voor Valgardena betekent dit tot aan kerst 10-20 cm sneeuw (max) en voor Kleinwalsertal ongeveer 10 cm …

 21. Bart schreef:

  dan zou ik idd voor het kleinwalsertal gaan. ben er zelf eens in 5 uur en 20 minuten heen gereden. wel vanuit zuid-limburg. als er niemand op de weg is ben je er zo.

 22. Keida schreef:

  GFS zoals Erwin zegt houdt het bij dezelfde resultaten.
  Voor de LL echter:
  Keer op keer komt GFS met meer hogedruk rond Groenland, het doet een poging om een oceaanblokkade te vormen met het Azorenhoog, maar wordt meteen weer afgesnoerd door een nieuw laag van de oceaan.
  Er hoeft maar iets te gebeuren in deze situatie of de LL zitten na Kerst in de kou..
  Zie toch weer langzaamaan aan het einde dingen veranderen, al houdt het GFS het nu nog bij voornamelijk WC. Maar nu niet alleen meer Depressies in het Noorden en die hogedrukgebieden in het zuiden. Nu al een paar keer hogedruk die probeert invloed uit te oefenen.

 23. Frederic schreef:

  Misschien moeten we ons maar optrekken aan het GEOS5-model van de NASA. Die laat het wel over heel de Alpen sneeuwen, doordat de depressie-afsnoering veel meer naar het oosten (over de Alpen) gebeurt.
  Je zou toch verwachten dat die van de NASA er iets van kennen hé 🙂

 24. Viking schreef:

  De vooruitzichten: ANTI-WINTER in elk opzicht

 25. Robin schreef:

  @Erwin, Bolsterlang in Zuid-Duitsland is volgens een neef van mij een leuk klein gebied. Praktisch langs de snelweg en weinig fileleed, dus snel aan te rijden. Aan de voet van de Alpen dus.

 26. Jeroen schreef:

  Tip: http://earth.nullschool.net/
  Gisteren Hajo ook al getipt. De windstroom over heel de wereld geanimeerd.
  gr Jeroen

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.