westendorf1810e

Loop vanochtend om te beginnen even mee met onze stormchaser Jeroen, die behalve van donder en bliksem vooral houdt van zijn Brixental. Vanochtend toog hij naar Westendorf en kiekte hij onderstaande plaatjes. Tussen ons, hier vind je leuke wintersport reizen naar Westendorf.

westendorf1810d

Hoe mooi! We weten dat de Hohe Salve met 1819m hier de hoogste berg is. De bomen verraden dat Jeroen op nog iets lager niveau rondzwerft vanochtend. Aan de overkant van het dal kun je zien dat de sneeuw ook een stuk lager nog goed is blijven liggen.

westendorf1810c

De komende dagen blijft het koud! Pas donderdag komt een forse opwarming. Vanavond en morgen sneeuwt het nog boven 1000m. Aan de zuidkant een paar honderd meter hoger. Morgen sneeuwt het in het oosten van Oostenrijk nog flink. En dan in de nacht van woensdag op donderdag nog een laatste keer sneeuw in Oostenrijk. De Franse Alpen doen even niet mee en daar is de zon dan ook al begonnen de bergen weer groen te maken.

westendorf1810b

Mooi die schaduw van een puntige kerstboom!

westendorf1810a

En zo zien we bomen in het winterseizoen het liefst. In de zomer willen we natuurlijk de heerlijke geur van de naalden ruiken. Elk jaargetijde in de Alpen bekoort. Net nog 4 plaatjes binnengekomen… zie onderaan…

donderdagwarm

Meteen even in your face de nu voor donderdagmiddag berekende temperaturen. In de dalen vriest het die ochtend nog knap, maar dan dit! Eens zien of de sneeuw met het zwakke herfstzonnetje nog kan standhouden op 2000m. Op 1500m gaat het eraan en wat dat betreft was mijn winterverwachting voor de Alpen iets te optimistisch. Als het dan maar vanaf een snelle novemberdump gaat lukken. Want een tweede oktoberdump zit er eigenlijk niet meer in.

vrijdag2310

De Alpen hebben de komende dagen al mooie opklaringen. Het Europese model is erg somber voor de Lage Landen: tot het gaatje geen dag zonder bewolkingslaag. Het Amerikaanse model belooft de Lage Landen vanaf vrijdag hogedrukweer wat als de mist meevalt heel fraai zou kunnen uitpakken.

ecscenario

Het Europese model slaat een hele andere richting in. Hier zit het hoog in Oost-Europa en komt West-Europa in een brede zuidelijke stroming. Kunnen wijn nog eens de 15ºC barrière gaan doorbreken. Wat een machtig front trouwens zeg van Marokko naar de Noordelijke IJszee. En de Oeral blijft maar voorlopen met sneeuw. Als daar een stabiel sneeuwdek komt is dat zeker gunstig voor de opbouw van de Europese winter.

ijslandhoog

Het Amerikaanse model geeft ons dan hogedruk tot het gaatje begin november. Met rond 26 oktober een echte hevige Arctische uitbraak naar Scandinavië met een heuse sneeuwstorm zoals je ziet aan de lijntjes die zo dicht bij elkaar liggen. Wind blaast altijd evenwijdig aan die isobaren en hoe nauwer ze staan hoe meer wind. In deze berekening zit 100km/u wind en dan te bedenken dat er in die contreien ook Syrische vluchtelingen rondzwerven momenteel!

yinyangeca

Het Europese model gaat dus een hele andere kant op met het hoog over Moskou en rond Genua weer zo’n typische vierarmige depressie. Kijk eens hoe dat sneeuw tegen de Pyreneeën aan zou trekken. EN hoevele regen het Italië en de Adria zou bezorgen!

yinyangb

Ja want in het yin en yang van het weer zien we dan dit! Absoluut geen uitzondering in de winter! Groot-Brittannië en Spanje koud en Midden-Europa juist warm. Die situaties hebben we in voorbije winters gehad hoor! Dat is zuur als je de sneeuw in de Alpen ziet smelten terwijl je in Groot-Brittanië van zuid naar noord kunt langlaufen. Zo ver is het nog niet en we hebben echt geen idee welke patronen we komende winter gaan krijgen. Dat maakt de soap van het weer ook zo gruwelijk spannend!

lakeeffectsnow1810

Aan de Amerikaanse oostkust komt de winter dit weekeinde al even langs! Kijk maar op The Weather Channel! Vandaag al echte Lake Effect Snow. We gaan het zien of ze daar een derde horrorwinter op rij krijgen of dat wij aan de beurt zijn of samen? Bedenk wel dat ik voor Europa geen horrorwinter voorspel maar een mooie winter met minstens 100 Hellmann-punten in de Lage Landen en uitstekende sneeuwcondities in de Alpen. De horrorwinters komen nog! Zal ik de komende week nog een artikel aan wijden.

PS Kersvers rond 11 uur binnengekomen…

westendorf1810i westendorf1810h westendorf1810g westendorf1810f

Heb Jeroen verzocht nog een kiekje te sturen om de 10 vol te maken….

westendorf1810j

En dat is 10! Toch wel een beetje jaloers op onze Jeroen vandaag …


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.