Wat kunnen we weer lekker openen vanuit de Alpen, het lijkt toch altijd alsof de zon bij Joke altijd wat eerder schijnt dan in de rest van de Alpen. Of ze is gewoon altijd heel snel met foto’s insturen vanuit haar mooie Riederalp. Een mooi opfrissertje daar!

Het opfrissertje werd ook wel steeds meer nodig. Zuidhellingen werden op uitgebreide schaal groen en lagere pistes op diezelfde hellingen zagen wat gras doorkomen. In het hooggelegen Les Menuires is het in 24 uur een wereld van verschil! Maar voor de lagere pistes die het al wat moeilijker kregen was deze neerslag helemaal niet zo heel prettig…

De meest intense neerslag viel namelijk zo ongeveer boven de 1400m. Daarna wel snel zakkende maar toen was de intensiteit er wel uit. Goed te zien op de webcam van Zell am See Kaprun; bovenop alles wit, vervolgens rond 1200m hoogte een duidelijke sneeuwgrens op de bomen, en onder op dorpniveau op de voorgrond slechts een minimaal poedersuikertje. Lang hadden we deze datum van 4/5 maart al in de smiezen nadat het hoog zou verdwijnen 27 februari, maar de sneeuwgrens is toch wat hoger uitgevallen dan gehoopt.

Als we echter naar het zuidoosten van Oostenrijk kijken zien we wel ineens de meest winterse plaatjes, iets hoger hier wel maar alles wit! Nouja toch een beetje geslaagd dan deze opfrisser, we zijn klaar voor meer!

Meer viel er gister al wel in Axamer Lizum in de regio van Innsbruck, ja op hoogte ging het even goed los met ook veel wind. In de Franse Alpen bleven veel skigebieden zelfs compleet gesloten gister.

Is de meetlat op de Furkajoch ook omgewaaid ofzo? Hij ziet er niet meer zo gezond uit als voorheen. Snel dat ding maar weer begraven dan.

Ohja en in het Sauerland viel ook weer een laagje, de pistecondities blijven daar gewoon boven verwachting goed! Alle lof voor de sneeuwkanonnen.

Nu snel kijken of de meetlat van de Furkajoch nog eens begraven gaat worden, dit is de accumulatiekaart van het GFS voor de komende 10 dagen. Een ruime halve meter voor Vorarlberg, ik denk dat het met inzinking van de sneeuw en dergelijke net genoeg kan zijn om de webcam weer eens kopje onder te laten gaan. Het zwaartepunt wel de echte pure noordwestkant, jullie weten inmiddels vast wel waar ik zit vanaf komende zondag 😉

En het Europese model is eigenlijk vrijwel hetzelfde, alleen het paarse gebied iets kleiner en Oostenrijk iets minder sneeuw. Maar ik ben blij met deze eensgezindheid, al valt er over de details nog weinig te zeggen, hoe zit dat?

In zo’n periode van aanhoudend depressiegeweld is het voor veel mensen altijd spannend want; Wat doet de sneeuwvalgrens? Hoeveel gaat er in mijn dorp vallen? Hoeveel zon ga ik zien? En sluiten de liften niet bij zoveel wind? … Ik moet jullie teleurstellen, ik kan er voor meer dan 5 dagen vooruit weinig over zeggen. Het feit is dat de jetstream over de Alpen heen golft en daarmee een hele dynamische situatie meeneemt.

In dit ensemble voor Champery lijkt het bijvoorbeeld wel zeker dat de 9e een wat rustigere en mogelijk droge dag gaat worden. Maar let op, dit is het ensemble van gistermiddag.

Dit is het ensemble van vanochtend met nu ineens de 9e een neerslagpiekje. Het enige vergelijkbare is de temperatuur. Zelfs op de middellange termijn is er dus weinig te zeggen en nemen we alleen trends waar. Met de jetstream zo dichtbij is er ook altijd neerslag in de buurt wat in iedere run weer net de andere kant op kan waaaien.

De trend is tot ongeeer de 11e aanhoudend neerslagplukjes uit het westen. Daarna wordt het interessanter en wil een grotere depressie het boeltje overnemen. Zo’n grote depressie is makkelijker te voorspellen dan allerlei van die kleine depressies omdat in een grote depressie 100km verschil van de systemen niet zo veel uitmaakt, je zit nog ongeveer in dezelfde stroming. In tegendeel tot kleinere depressies waarbij 100km verschil van een depressiekern een wereld van verschil kan maken; wind uit zuidwest of noordwest en bijvoorbeeld opklaringen of neerslag. Die grotere depressie zit al een aantal dagen in de voorspelling voor de 2e decade van maart.

Zowel in het Europese model als het Amerikaanse is deze sterk genoeg om eigenlijk overal sneeuw tot onder de 1000m te brengen en daar worden we blij van. Eigenlijk durf ik over 14 maart met meer zekerheid te praten dan bijvoorbeeld 11 maart, alles te maken met wat ik hierboven beschreef. Moeten we ons dan al rijk rekenen met een dump en kou volgende week? Nou de details gaan zeker nog schommelen maar aanzienlijke sneeuw boven de 1500m en een sneeuwvalgrens tot ongeveer 700m durf ik wel te verkondigen voor de periode midden volgende week. Let op, het gaat hier wel vooral over de noordkant.

En daar is iedereen die nog gaat blij mee, iedereen die op dat moment in de Alpen zit zal toch even een extra laagje aan moeten trekken en de zonnebril in de tas laten liggen.

En voor de zuidkant dan? Nou die hebben eerst donderdag neerslag te verwerken met een ietwat hoge sneeuwgrens, gaan we zien op de webcams. Daarna moeten ze het toch van een gelukje hebben. Hans beschreef het al eens goed in de reacties; voor bijvoorbeeld Val Gardena moet er toch wel echt een Genualaag zijn wil je wat zekerheid. Zo’n groot imposant Genualaag staat voorlopig nog niet op de kaarten, een klein laagje wat minstens zo venijnig is kan wel altijd in dit soort depressiegeweld. Een voorbeeld zien we hierboven waar in de krul bij Genua toch even een klein laagje ontstaat wat zorgt voor een sneeuwsandwich. Vooralsnog afwachten en duimen dus.

De Lage Landen blijven hiermee aanhoudend in het stormgeweld met af en toe een klapper, net als voor de Alpen weinig te zeggen over moment, intensiteit en details. GFS heeft vanmorgen weer een mooie berekend met zeer zware windstoten. De Alpen zullen ook regelmatig te maken hebben met een windveld waardoor hogere liften sluiten, hou er rekening mee en voorkom een grote teleurstelling. Als er een concrete stormachtige situatie aan zit te komen voor de Alpen zullen we het melden.

Ik duim vooralsnog voor die meter sneeuw in mijn bestemming Portes du Soleil, ik breng zeker even een bezoekje aan Champery!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

22 reacties

Gesloten voor reacties.