obertauern0104

Kies zelf of je erin trapt of niet. Morgen blaast er een orkaan langs de noordkant van de Alpen. Tegelijkertijd sneeuwt het hevig. De Schneeverfrachtung zal gigantisch zijn. Het lawinegevaar stijgt navenant. Het is nu al categorie 4. Kan evengoed nog categorie 5 worden. Dat is het niveau waarop de toerskiërs weten dat ze zich koest moeten houden, terwijl juist dan de “toeristen” met beperkte lawinekennis op plekken waar je het niet direct zou verwachten in grote problemen komen. Hierboven gaat Obertauern met smiley’s de nacht in. Waarvoor dienen die borden eigenlijk? Skischoolverzamelpunt?

stgallenkirch0104

Voor we naar die waarschuwingen gaan kijken eerst nog wat plaatjes. Droomplaatjes. Zeker van achter de kachel op 1000km afstand waar we een fors koude en winderige dag achter de rug hebben. Hier St. Gallenkirch in het Montafon.

kleinwalsertalboven0104

En volgens de berekeningen zeker nog een kanshebber voor de hoofdprijs: Kleinwalsertal. Logisch dat een bergstation daar mooi wit is vandaag….

kleinwalsertalbeneden0104

Maar een dalstation zo mooi op 1 april? Is dat een grap?

Schermafdruk 2015-04-01 21.21.39

Hier kunnen dus geen misverstanden over bestaan.

morgenochtend

De windstoot is maximaal om 9 uur ’s ochtends morgen. Tot 100km/u in de stad München. Ga er maar aan staan…

bodenwind

En het mooie is zelfs aan de grond wordt steady een windkracht 8 voor München berekend. Vergeet de blauwe kleur in de Alpen. Dat is in de dalen. Daar waait het praktisch nooit afgezien van de zomerse dalwind (tegen de richting van de rivier bij warm zomerweer). Nee in de Alpen is het te doen bij de kammen en rond de toppen. Daar ook waar de windplakken worden gevormd die later dan de dodelijke lawines opleveren. Wel kun je uit deze kaarten aflezen dat het in de Franse Alpen en aan de zuidkant een heel ander verhaal is.

lawine-tirol

Nu al lawinegevaar 4 in Tirol en Vorarlberg. In het Salzburgerland is het nog 3. Niettemin bloedlink misschien wel de hele komende 14 dagen. Ja het zal weer mis gaan en ja we zullen er weer waarschuwend over schrijven….

2015-03-28 14.42.32

Ik ben zelf afgelopen week nog eens gaan kijken op de plek waar het voor mij en enkele vrienden 22 jaar geleden gruwelijk mis ging. Die lawinehekjes zijn de zomer erna gebouwd. De plek is 10m naast een door jan en alleman gebruikte offpiste helling in Hinterglemm. 10 fatale meters niet afgeschermd door een waarschuwingsbordje of wat ook. Met mijn huidige kennis had ik het gevaar direct herkend. Met mijn kennis van toen niet. En ook wij beginnen de kapitale fout om niet tenminste om de beurt een potentieel gevaarlijke helling te nemen. We kwamen er dus alle vier in en maar twee konden het navertellen. En móeten het navertellen… ik herhaal: wees gewaarschuwd de komende periode. Op de piste ben je veilig.     Schermafdruk 2015-04-01 21.15.13

We gaan eens kijken naar het verschil tussen noord en zuidkant de aankomende periode… hierboven Gerlos als typisch noordkantdorp in de huidige stroming. De meter poeder kan ook hier gehaald worden…. en dus zal mijn vijfde BV een appeltje eitje zijn. Zaterdag +9ºC overdag> Kijk ik zo nog ff naar. Schermafdruk 2015-04-01 21.14.41

In Val Gardena komen maar centimetertjes sneeuw door. Hoe anders was dat vorig jaar. Maar koud wordt het ook daar met Pasen!Schermafdruk 2015-04-01 21.14.07Ook Livigno heeft zo’n lekkere brrrrr Paasmaandag.

Schermafdruk 2015-04-01 21.55.37

En zie eens Les Menuires. Juist op die dag waarvoor in Gerlos even warmte wordt berekend zou het daar stevig sneeuwen. Ook nog eens de reisdag zaterdag. Dat duidt op Föhn. Eens kijken in het Föhndiagram.

foehn0104

En ja hoor… Zaterdag gaat de nordföhn – ik zeg liever nordstau en noordstuwing – er even uit. Echt Föhn wordt het niet. Wat zeggen de weerkaarten voor die dag? Mmmm… vrijdagmiddag en zaterdagmiddag warmt het inderdaad even op in Oostenrijk. Maar vergeet die +9ºC in Gerlos. Dat wordt hem echt niet. Warmer wordt het in de avondberekeningen eerder pas in de derde week van april. En daar hadden we vanochtend nog kou. Kortom: nog geen boude BBQ voorspelling!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.