Vijf dagen geleden netjes aangekondigd: sneeuw op 1 april. Ook de hoeveelheid destijds al correct aangegeven: alles tussen 1 en 8 cm is mogelijk. En met de laatste berekeningen ietsje meer misschien nog wel lokaal. Ik heb in de tussenliggende dagen geen reden gezien nog updates te plaatsen. Het stuitert dan nog op en neer en dat helpt dan net als bij een ontluikende verliefdheid niet om je daar druk over te maken. Maar intussen is het dus zeker!

Exact om middernacht vanavond sneeuwt het voor het eerst in of in de buurt van Twente. En 22 uur later is heel Nederland een beetje wit. En het meest bijzondere nog is: het kan op veel plaatsen blijven liggen tot maandagmiddag! We krijgen dus een volledig wit weekeinde met in Twente, op de Veluwe en op de Utrechtse heuvelrug en in Brabant en Limburg echt een winters plaatje.

Er zijn berekeningen geweest met nog veel meer sneeuw in Nederland. Onheilspeller Reinier van de Berg twitterde erover. Maar ga nu maar van die maximale 10cm uit.

Voor Maastricht zien we hier de sneeuwpluim. Gaat dus echt gewoon gebeuren… en kijk ook eens hoe koud het zondag is!

Lichte tot matige vorst! Daar gaan heus wel wat dagrecords sneuvelen hier en daar. En grappig om te zien dat het vorig jaar op 5 april sneeuwde en dat dat ook heel even kon blijven liggen maar niet zo lang als nu. Nu nog wachten op code geel en oranje van het KNMI. Veel plezier ermee! En deel foto’s in het Weercafé op Facebook!

Ik vlieg vandaag trouwens van Innsbruck naar Eindhoven omdat “ons mam” 80 wordt. Ga het dus allemaal meemaken. Ben echt al zó vaak met mijn neus in de boter gevallen qua winterweer. En waar zal ik dinsdag uithangen? Inderdaad: op de gletsjer van Kaprun aka het Kitzsteinhorn. Dikke poeder!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Tibbe · 30 maart 2022 op 10:51

Zou prachtig zijn als dit uitkomt!! Maar zou het nog wel blijven liggen met zo’n warme voorgeschiedenis?

Franklino · 31 maart 2022 op 14:48

Gefeliciteerd Hajo met “jullie mam”. Pak lekker deze uitzonderlijke Hollandse sneeuw mee zou ik zeggen. Hier in noord Italië eindelijk weer ns wat regen na 3 maanden droogte.

Gesloten voor reacties.