Vijf dagen geleden netjes aangekondigd: sneeuw op 1 april. Ook de hoeveelheid destijds al correct aangegeven: alles tussen 1 en 8 cm is mogelijk. En met de laatste berekeningen ietsje meer misschien nog wel lokaal. Ik heb in de tussenliggende dagen geen reden gezien nog updates te plaatsen. Het stuitert dan nog op en neer en dat helpt dan net als bij een ontluikende verliefdheid niet om je daar druk over te maken. Maar intussen is het dus zeker!

Exact om middernacht vanavond sneeuwt het voor het eerst in of in de buurt van Twente. En 22 uur later is heel Nederland een beetje wit. En het meest bijzondere nog is: het kan op veel plaatsen blijven liggen tot maandagmiddag! We krijgen dus een volledig wit weekeinde met in Twente, op de Veluwe en op de Utrechtse heuvelrug en in Brabant en Limburg echt een winters plaatje.

Er zijn berekeningen geweest met nog veel meer sneeuw in Nederland. Onheilspeller Reinier van de Berg twitterde erover. Maar ga nu maar van die maximale 10cm uit.

Voor Maastricht zien we hier de sneeuwpluim. Gaat dus echt gewoon gebeuren… en kijk ook eens hoe koud het zondag is!

Lichte tot matige vorst! Daar gaan heus wel wat dagrecords sneuvelen hier en daar. En grappig om te zien dat het vorig jaar op 5 april sneeuwde en dat dat ook heel even kon blijven liggen maar niet zo lang als nu. Nu nog wachten op code geel en oranje van het KNMI. Veel plezier ermee! En deel foto’s in het Weercafé op Facebook!

Ik vlieg vandaag trouwens van Innsbruck naar Eindhoven omdat “ons mam” 80 wordt. Ga het dus allemaal meemaken. Ben echt al zó vaak met mijn neus in de boter gevallen qua winterweer. En waar zal ik dinsdag uithangen? Inderdaad: op de gletsjer van Kaprun aka het Kitzsteinhorn. Dikke poeder!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Tibbe · 30 maart 2022 op 10:51

Zou prachtig zijn als dit uitkomt!! Maar zou het nog wel blijven liggen met zo’n warme voorgeschiedenis?

Franklino · 31 maart 2022 op 14:48

Gefeliciteerd Hajo met “jullie mam”. Pak lekker deze uitzonderlijke Hollandse sneeuw mee zou ik zeggen. Hier in noord Italië eindelijk weer ns wat regen na 3 maanden droogte.

Gesloten voor reacties.