Weissensee

Weissensee 2014! Een sneeuwcatastrofe voor de schaatsliefhebbers. Onmogelijk om te tocht te rijden. Hoe wordt het deze winter? Gaan we zo eens op speculeren. Eerst even aandacht voor de opmerkelijke rol van James Bond in de oorsprong van de Alternatieve Elfstedentocht. In 1987 kwam The Living Daylights uit met de volgende scene op een bevroren meer.

Dat meer was dus de Weissensee. Aart Koopmans en Leo van Hees zagen de film en dachten: “Verrek: daar zou je nog eens mooi grote schaatswedstrijden kunnen houden!” Eerder hadden ze het geprobeerd in Lillehammer en Polen. Maar sinds ze na het zien van de film stiekum het ijs van de Weissensee gingen inspecteren waren ze verkocht. Lokaal was nul komma nul expertise over natuurijs natuurlijk maar Norbert Jank was de man die meteen enthousiast mee ging denken. Deze man is tot op de dag van vandaag de enige echte ijsmeester van de Weissensee.

ijsdikte-statistieken-weissensee

Jank is ook gaan schaatsen in de beginjaren. Tot 25km ver heeft hij geschaatst. Ouderdomskwalen houden hem de laatste de jaren van de baan maar als ijsmeester heeft hij toch beter te doen. Onder meer dus het netjes meten van de ijsdiktes. En het ook bijhouden van de lengte van de ijsbedekking van het meer, In bovenstaande grafiek het grote oostelijk deel van het meer. Daar waar men het liefste schaatst. En wat zag hij in de statistieken? Een duidelijke klimaatschommeling. Vooral in het aantal dagen ijsbedekking dan. Van 73 tot 88 was dat ruwweg boven de 80 dagen. Van 89 tot 2003 ruwweg onder de 80 dagen. En vanaf 2004 weer duidelijk beter. Ik vind echter dat je zou moeten zeggen dat de laatste 3 winters ook op de Weissensee minder waren en dus eigenlijk een nieuwe warme fase aanduiden of een korte tussenfase. Winter 2014 stond in het kader van die massale sneeuwval maar was verder wel kort en warm, zo zegt ook Jank.

Op 27 september schreef ik een uitgebreid artikel over faseovergangen en daarin postuleerde ik blijmoedig dat de zonnecyclus 24 misschien een onevenredig sterke invloed heeft momenteel en dat je puur als hypothese zou kunnen zeggen dat cyclus 24 even een tijdelijk onderbreking geeft in een al langere neergaande trend. Gebaseerd op een artikel over temperatuurtrend in North-Carolina weten we dat we de vrijheid mogen nemen om voor lokale tijdreeksen te kijken welke mondiale of regionale cycli debet kunnen zijn aan de overgangen die we zien. Ik zeg dan: voor de paar jaar opwarming die we nu hebben gezien ga ik uit van een vrij sterke invloed van zonnecyclus 24.

monthao2015

Hebben we ook een overgang rond 1988 die de overgang op de Weissensee kan verklaren? Ja die hebben we! De Arctic Oscillation werd toen langdurig positief. Maar toen de AO in 1996 overwegend negatief werd, herstelde het ijs op de Weissensee nog niet. Dat gebeurde pas rond 2004.

pdo-cool

En laat dat nu net het moment zijn dat de PDO negatief flipte. Dus kunnen we de trends van ijsbedekking van de Weissensee linken aan de zonnevlekcyclus, de AO en de PDO. Wat mij betreft geen zuivere wetenschap zolang je de mechanismen van die elkaar overlappende invloeden niet helder weet te maken. Maar anderzijds wel een manier om naar trends in weer en klimaat te kijken. Je ziet hierboven ook trouwens dat de AO overwegend positief was vanaf het zonnemaximum rond 2000, in het minimum van 209 en 2010 even negatief was en sindsdien weer positief. Wat dat betreft is zijn de komende twee winters de lakmoesproef van alle cyclische theorieën. De El Ninjo loopt in het voorjaar af en wordt steevast gevolgd door La Ninja. Binnen twee jaar weten we ook of AO, NAO en AMO serieus negatief zijn en blijven. En tegen die tijd weten we ook of de aarde als geheel weer significant verder opwarmt of afkoelt. Spannend dus. Lokaal is het daar bovenop altijd leuk om naar trends te kijken zoals de website zukunft-skisport.at hierrr zo leuk doet. Wat mij betreft is de tijdreeks van de Weissensee voor de toekomst vaag, maar voor het verleden een duidelijk bewijs van de cyclische theorie!

We sluiten af met James Bond in de Alpen anno 2015!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.