We hebben de laatste tijd wat weinig aandacht besteed aan het kleine maar zeer fijne Die Tauplitz (zie meteo of alle cams). Hoe goed zijn de condities daar nog tussen 1000 en 2000m! De dalafdaling van de Tauplitzalm naar Tauplitz is gewoon nog open. Alleen het laatste stukje naar Bad Mitterndorf is dicht. Maar dat gaat vanaf het weekeinde ook weer lukken want… DE KOGEL LIJKT DOOR DE KERK: DE DUMP KOMT! 

accu_ec_2003

De door het Europees model berekende accumulatie.

accu_gfs_2003

De door het Amerikaans weermodel berekende accumulatie.

ensVG2003

Er zijn wat mij betreft nog twee vragen open. De eerste is: waar valt het meest? Volgens het Amerikaans model is het het Val Gardena (zie meteo of alle webcams) met 135mm. Zie het ensemble hierboven. Volgens het Europees weermodel wordt het het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië met 98mm. Dus toch de zuidkant weer als winnaar? Nu zelfs weer met een mooie lage sneeuwgrens terwijl het er eergisteren nog naar uitzag dat het zou gaan regenen tot 2000m aan de zuidkant.

ensZell2003

Switchen we naar ons 2013-2014 ijkpunt Zell am SeeKaprun (zie meteo of alle webcams). Michiel en Hanneke Bovy van Chalet Sonnentanz verdienen het om in hun eerste winter nog één keer mooie marketingplaatjes te kunnen kieken. Ik zeg even heel eerlijk dat het er hier nog een beetje om hangt aan de noordkant. Niet als je de accumulaties hierboven ziet maar wel als je ziet dat de hoofdrun toch dubbel zover uitslaat als het ensemblegemiddelde en ook als je rekening houdt met “de patronen”. Ook de lage sneeuwgrens is hier nog niet helemaal gegarandeerd. Wat zegt het Oostenrijkse weerbericht vanochtend:

indietaeler

Je ziet het: oostelijk van Vorarlberg zijn er geen garanties. Ik hoor Eric al vloeken op de achtergrond. Er is alle reden tot optimisme maar ehhh “de patronen”. Wat ben ik blij voor het Montafon (zie meteo of alle cams) dat het daar zeker wél gaat lukken… Dat gaat echt mooie plaatjes opleveren! Voor mijn BV maakt het niet zo veel uit. Hoe luidde die ook al weer op 5 maart jl. (!!!):

Tussen maandag 17 maart en dinsdag 25 maart gaat het minstens 1 keer met een sneeuwgrens van niet hoger dan 1100m 40cm sneeuwen op een hoogte van 1500m over een breedte van minstens 250km aan de noordkant van de Alpen.

Die is echt op zak hoor! Dat kan echt bijna niet meer mis gaan. En ik zit spot on op de goede plek aan de noordkant om er getuige van te zijn!

 ensPdS

Zo ga ik het in de Portes du Soleil meemaken. Zeker koud genoeg om ook Champéry op 1000m mooi wit te krijgen. Vanaf maandag alweer fraaie opklaringen en tot mijn terugkeer vrijdag lekker koud. 

ensPdS

Vandaag is het DutchweekendItalia in Sauze d’Oulx van start gegaan. Zij hebben vandaag en morgen nog bikiniskidagen (net als overal in de Alpen) en komen zaterdag in de sneeuw en zien op de vertrekdag zondag hoogstens kleine opklaringen. Het zal leuk zijn hun sneeuwplaatjes te zien!

b096_beker_groot_1

Afsluitend zet ik alvast een kampioensbeker van 2013-2014 neer die ik als hij maandag binnen is, opdraag aan JULLIE ALLEMAAL. We komen samen zeer waarschijnlijk op 5-2 tegen de weergoden en vooral dit laatste punt smaakt erg zoet, als de weergoden zich nu niet meer aan onze houdgreep weten te ontworstelen. Op 5 maart voorspellen hoe de Alpen er op 25 maart uitzien is niet niets. Het blijft een beetje gokken natuurlijk maar als we hier toch bijna jaar in jaar uit meer dan 50% scoren dan zit het met ons collectieve fingerspitzengefühl wel goed. De boude voorspellingen zijn natuurlijk een beetje mijn persoonlijke USP, maar zonder jullie kon ik het niet. Niet zonder de weerpro’s en niet zonder de feedback en tips van de reageerders. Duim nog een beetje voor jezelf en voor mij want aan een weerman slecht in zijn vel heb je niets!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

35 reacties

Gesloten voor reacties.