Vanavond een bericht dat toegespitst is op de Roparun. Wordt het echt zo dramatisch heet als we her en der vernemen en vooral: waar precies? Ben je overigens nog niet bekend met dit geweldige hardloopevenement? Lees er hier meer over. Goed trouwens om te zien dat er 345 deelnemende teams zijn en er nu al een opbrengst van bijna 2 miljoen euro is!

Roparun route Parijs

Eerst eens even hoe de routes precies lopen. Hierboven die met de traditionele startplaats Parijs..

Roparun route Hamburg

En dit is het pad vanuit Hamburg, vanwege de groei van het evenement in 2012 toegevoegd als tweede route. Dat bestrijkt al met al dus een groot gebied, de omstandigheden zullen dit jaar nogal wisselend zijn.

Zonsondergang Jeroen

De titel van dit bericht heeft het over de avondruns. Daarmee bedoel ik niet hardlopen met mooie zonsondergangen hoewel die best meegemaakt gaan worden (deze prachtige foto is overigens van collega-weerman Jeroen Elferink). Nee, we kijken naar de nieuwste berekeningen van de supercomputers waar door meteorologen zeer mooie programma’s voor geschreven zijn, de zogenaamde “modellen”. Daar worden (geautomatiseerd) enorm veel gegevens van het huidige weer van over de hele wereld ingevoerd. Vervolgens wordt er met enorm veel rekenkracht een weersverwachting tot twee weken vooruit gemaakt. Ondanks dat het weer zich uitermate ingewikkeld en onvoorspelbaar (chaotisch, non-lineair) gedraagt zijn de resultaten ervan tegenwoordig verbluffend en kunnen we tot 5 dagen vooruit redelijk goed voorspellen en tot 10 dagen vooruit vaak zelfs trends waarnemen.

tmax_14060718_14060412_GFS

Behalve de verwachtingen bij de diverse weerbureaus te lezen kun je tegenwoordig ook zelf aardig hobby-en. De uitkomsten van die berekeningen zijn voor een groot gedeelte vrij toegankelijk en worden op diverse internetsites gepubliceerd. Om de 12 uur, met verschijningstijden tussen 6 en 8 uur. Gedeeltelijk gratis, maar vaak meer informatie met een abonnement. Zelf halen we op deze site veel informatie bij het Duitse Wetteronline. Wel even een opmerking: met één plaatje kopiëren en plakken (hoewel die verleiding vaak groot is) zijn we er niet. Natuurlijk is er enige kennis vereist om echt iets gefundeerds te kunnen zeggen. Verder komt het ook aan op het volgen van de verschillende runs achter elkaar en die van de verschillende modellen en de onzekerheid die er in zit. Daarover straks nog wat meer. We kijken vanavond naar de jongste uitkomsten van de 2 modellen met de meeste rekenkracht en over het algemeen het meest gebruikt. Omdat ze zo goed presteren, maar ook omdat wij daar de meeste gegevens uit kunnen halen. In het plaatje hierboven de te verwachten maximumtemperaturen voor zaterdag zoals berekend door het Amerikaanse “GFS” model. Die staan redelijk nauwkeurig; ik zie in de diverse oplossingen weinig variatie meer. Die maxima worden overigens aan het eind van middag gehaald.

 tmp2_14060709_14060412_GFS

Wanneer zaterdagmorgen om 11 uur in Hamburg de eerste lopers van start gaan ziet het plaatje er zo uit (let wel: 09 UTC -de wereldstandaardtijd) is 11 uur middeneuropese zomertijd).

Zonkracht

Let behalve de hitteverschijnselen ook goed op de zonkracht. Hier de verwachting voor midden-Nederland. Behalve van de hoogte van de zon aan de horizon is de hoeveelheid UV-licht ook afhankelijk van de hoeveelheid ozon in de atmosfeer, die varieert altijd wat. En ook daar is dus een verwachting voor te maken. Op deze site vind ik dat die UV-index hoog is, met op bijvoorbeeld zondag waardes die variëren van 6.2 in Noord-Duitsland tot 7.4 in Noord-Frankrijk. Goed smeren!

tmin_14060806_14060412_EC

Het zal zaterdag in de avond nog lang warm blijven en de nacht van zaterdag op zondag wordt behoorlijk zwoel. Veel verder dan tot 15 graden (aan het eind van de nacht) zal het vrijwel nergens afkoelen. [metaslider id=44123] Maar dan, zondagmiddag.. Hierboven de vergelijking tussen de twee modellen, die andere is het zogenaamde “ECMWF”, waarvan de computer in Engeland staat. We zien al aanzienlijke verschillen! Wordt het 23 tot 27 graden, of 27 tot 31 graden? In beide gevallen Duitsland duidelijk het warmst. Maar hoe komt dat en waar moeten we nou vanuit gaan?

Europe_2014060412_pmsl_90

Deze kaart heb ik van de site van Meteoconsult geplukt. Die laat aardig de drukverdeling en het gevecht tussen de warme en koude lucht zien. De kaart toont: hogedruk boven het Europese continent, lagedruk op de oceaan. Op enige hoogte in de atmosfeer is e.e.a. nog beter ontwikkeld. En de oorzaak van de warmte: om een hogedrukgebied draait de wind heen “met de klok mee”, om een lagedrukgebied net andersom. Daardoor een pal zuidelijke stroming bij ons. Maar het blijft soms lastig. De modellen hebben moeite met deze drukverdeling. Het hogedrukgebied lijkt niet heel standvastig en de depressie op de oceaan krachtig. Wie gaat er terrein winnen?

prec_14060806_14060412

En om het nog ingewikkelder te maken: in de drukverdeling zit niet eens zo veel verschil. In beide gevallen zorgt een eerste uitloper van het lagedrukgebied boven de oceaan voor regen vanuit het zuidwesten. Maar de timing maakt hier het verschil. In de ene verwachting komt die neerslag in België en Duitsland voornamelijk in de nacht naar zondag, in de andere juist zondag overdag (wat de temperatuur uiteraard drukt). Het is duimen voor de eerste optie. De lopers zullen er niet zo heel veel last van hebben (de bikkels!), voor de toeschouwers wel zo gezellig als de regen in de nacht valt. Bovendien nog een voordeel: door de lagere temperaturen in de nacht is er dan minder kans op onweer. Als de neerslag overdag komt zie ik het misgaan. [metaslider id=44130] Maandag een herhaling van zetten! Het hogedrukgebied geeft zich niet helemaal gewonnen, Na alweer een zwoele nacht is de Amerikaanse verwachting hier opnieuw de warmste. Maar voor de relevante gebieden waar de lopers zich bevinden niet zo heel veel verschil. In midden-België en rondom de Nederlandse oostgrens circa 29 graden, in Rotterdam zo’n 24. Drinken drinken drinken dames en heren!

pluim_06260_0_12_60

Tot slot ter voorbeeld het ensemble ofwel “de pluim” zoals door het Europese ECMWF berekend voor midden-Nederland. Een goede maat voor de onzekerheid! Met daarin naast de basisberekening (de hoofdrun die met de meeste rekenkracht wordt uitgevoerd – de rode lijn) 50 andere scenario’s waar het -eenvoudig gezegd- ook op uit kan draaien. Simpel gezegd: hoe dichter de lijntjes bij elkaar en om de rode hoofdrun heen liggen des te zekerder kunnen we zijn van de verwachting. Linksonder de temperatuur, rechtsonder de hoeveelheid beschikbare energie (zeg maar onstabiliteit) voor de onweerskansen.  Beide modellen laten zowel zondagavond als maandagavond grote onweerskansen zien. Maar het hangt van meer -vrij ingewikkelde- parameters af of dat er daadwerkelijk van komt. Waarvoor het nu bovendien nog te ver weg is. In het volgende bericht kijkt weerman Hajo Smit daar verder naar, en ook zal hij de verwachting voor Pinkpop maken!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

4 reacties

Gesloten voor reacties.